Türkiye'nin Petrolü, Doğalgazı, Kaliteli Kömürü ve Gübresi Yoktur
Türkiye'nin Petrolu, Doğalgazı, Kaliteli Kömürü Ve Yılda tarımda kullanılan Compoze gübresi hemen heemen yok gibidir. Bundan sonra bulunabileceği pek mümkün görünmüyor.
2022 Türkiye Bütçesi:
Dolar 13,5 Tl 2022 bütçesi
GİDER
1,728 Trilyon TL
128 milyar dolar
GELİR
1,448 Trilyon TL
107,3 milyar dolar
AÇIK
278 Milyar TL
20,6 milyar dolar
HEPSİ TOPLANAMIYOR: Afet ve pandemiler nedeniyle vergi erteleme nedeniyle bu öngörülen gelirlerin hepsi tolaanamıyor.
Türkiye'nin 2020 Doğalgaz Gideri 12 milyar dolar.
"Ocak-ekim döneminde Türkiye'nin enerji ithalatı yüzde 56,36 artışla 36 milyar 958 milyon dolar oldu". milyon dolar oldu. https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/enerji-ithalati-faturasi-ekimde-yuzde-160-artti-6742250/
Sözcü Gazetesinin bu haberine göre 2021 yılının 10 ayında 37 milyar dolar oldu. Bunu 12 ay olarak düşündüğümüzde 2021 enerji ithalatının 44,4 milyar dolar olduğu ortaya çıkar.
44,4 milyar dolar. 2021 yılı enerji ithalatı. Bu rakam ise Türkiye'nin 2022 yılı gelirinin %41,5 ine denktir.
TÜRKİYE'NİN YER ALTI DEPOLARI BOŞ. BUNA KARŞILIK GENÇ NÜFUSUMUZ VAR SA DA,YAŞLILARIMIZ ÇALIŞMAKTA. GENÇLER GÜZEL ELBİSE GİYİP DOLAŞMAKTAN HOŞLANIYOR. Aşağıdaki videoyu kaydedemedim.
ABD koronavirüste felaketi yaşıyor... Bayraklar 5 gün yarıya indirildi!
ABD, salgın başladığından beri Kovid-19 vaka ve ölüm sayılarının en yüksek olduğu ülke olmayı sürdürüyor. ABD, salgında virüse 500 bin yani tam yarım milyon insanı kurban verdi. Başkanlığı süresince salgınla ilgili tavrı eleştirilen Trump'tan sonra Beyaz Saray'a çıkan Joe Biden hayatını kaybeden vatandaşları için bayrakların yarıya indirilmesine karar verdi... 23 Şubat 2021 - 11:22 https://www.hurriyet.com.tr/dunya/abd-koronaviruste-felaketi-yasiyor-bayraklar-5-gun-yariya-indirildi-41747119/ BBC Türkçe/Fotoğraflar: Reuters, AP, AFP23 Şubat 2021 - 11:10 |
Maskeleri bitti, solunum cihazları yetmedi. G-7’nin kapitalist ülkeleri sosyalist Çin’e avuç açtı.
Almanya, Fransa, İtalya, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri birbirlerinin maskelerine el koyuyor. Fransa; İtalya ve İspanya'nın, Almanya İsviçre'nin maskelerine el koydu. Amerika Birleşik Devletleri ise Fransa ve Almanya'nın maskelerini Çin ve Tayland'daki havalimanlarında son anda satın aldı.
Kovid 19, kapitalizmin vahşiliğini bir kez daha gözler önüne serdi. Bu kez mazlum dünyaya değil, birbirlerinin mallarına göz diktiler. Maske ve eldiven gibi koruyucu ekipmanlara olan ihtiyaç nedeniyle ülkeler, daha önce eşi benzeri görülmemiş bir şekilde birbirlerinin siparişlerine el koymaya başladı.
İlk olay Mart başında yaşandı. Çekya, İtalya'nın sipariş ettiği 110 bin maskeye el koydu. 3 Mart’ta da bu kez Fransa, Çin’den sipariş edilen İtalya ve İspanya’ya gidecek olan maskelere el koydu.
8 Mart’ta da Almanya İsviçre’ye gidecek 240 bin maskenin ihracatına izin vermeyerek el koydu.
Şimdi aynı durum Almanya ve Fransa’nın başına geldi. Fransa’ya gidecek maskeler Amerika Birleşik Devletlerine gönderildi. Çünkü ABD, Çin hava limanında nakit para vererek malları satın aldı. Bunun üzerine mallar Fransa yerine Amerika Birleşik Devletleri’ne indi.
Amerika Birleşik Devletleri Almanya’nın da 200 bin koruyucu maskesine koydu. Tayland'ın başkenti Bangkok'ta Almanya’ya gideceği zaman ABD devreye girdi ve "FFP-2" maskelerinin tamamını aldı. Bunun üzerine Almanya, ABD’yi “modern korsanlıkla suçladı.
Maske savaşı ABD’de de yaşanıyor. Eyaletlerle federal hükümet birbirlerine “vahşi batı” eylemleri uyguluyor. New York Limanı’na gelen 3 milyon adet maske Federal Hükümet tarafından el kon
Hazine ve Maliye Bakanlığı, temmuz ayı merkezi yönetim bütçe dengesi sonuçlarına göre, bütçe dengesi temmuzda 29,7 milyar lira açık verdi. Böylece 7 aylık bütçe açığı 139,1 milyar liraya ulaştı.
DEĞERLENDİRMEMİZ:
Yukarıdaki rakam doğru rakam, resmi rakamdır. Çünkü baktığım başka yerlerde de aynıdır.
Türkiye virüs nedeniyle olağunustu bir dönem yaşadı. Hesapbu ta olmayan bu harcamalar nedeniyle 7 ayda 138,9 ( %14) bütçe açığı yakalandı. Fakat milyar liralık açık zaten 2020 yılı bütçesinin hazırlandığı 2019 yılında ön görülmüştü. Nitekim yukarıdaki tabloda görülmektedir. Yani bu açık bütçe sınırları içinde var idi ve ilk 7 ayda bu öngörülen açık tüketildi. Ancak kalan son 5 aydaki açık, hakiki bütçe açığı fazladan gelen bütçe açığı kabul edilmelidir.