ÇEVRECİ, TÜKETİCİ, ARAŞTIRMACI
ORGANİK TARIM
ÖNCE TOPRAK ANALİZİ SONRA GÜBRE VERELİM

ZORUNLU BİR AÇIKLAMA:  Benim her hangi bir ticaretim veya birisinin reklamını yapmak gibi bir çalışmam yoktur. Aksı kanıtlanabilirse o yazıyı burada da yayımlarım.
Diğer bir husus burada yer verdiğim yazı, video ve resimler benim bilgisayarda yazdığım şekilde çıkmamakta, görüntüler bozuk çıkmaktadır. Bilgilerinize. 


Beni ticari faaliyetim olmadığı gibi, kimsenin reklamını da asla yapmıyorum. Allah rızası için Yazılı veya canlı kaynakalardan yararlanarak bilgilendirme yapmayı amaçlıyorum. KURUŞ YARARIM YOKTUR.

Bu saayfada  bir firmanın reklamını değil, o firmanın kullandığı cihazın reklamını yapacağım.

YÜZME HAVUZLARINA GİRMEDEN ÖNCE SU ANALİZİ YAPILMASI YÖNETMELİK GEREĞİDİR
:

https://www.yuzme.com.tr/havuza-girmeden-once-dus-almali-miyiz.html
BU YÖNETMELİĞE GÖRE YÜZÜCÜ MİKROP KAPINCA YÖNETİM CEZA ALIYOR.

KAN VE İDRAR TAHLİLİ YAPILMADAN DOKTOR REÇETE YAZMIYOR. Hal böyleyken toprak analizi yapılmadan bir dağa yüzlerce ton gübre kullanılıyor.

 GİRİŞ: Tıp fakültesi mezunlarına insan doktoru, veteriner mezünlarına haayvan doktoru denilmektedir. Bitki denince akla ot, çofo gelmekte is de; tarımbilimi yönüyle  ot, çay, orman, en büyük gürgen ve çam ağaçları dahil yerden biten her canlıya bitki denir. Bitkilerin uygun gübreyle beslenmesi  Ziraat Fakültelerinde "toprak bilimi ve bitkisel besleme Anabilimdalı" başlığında ele alınır. Toprak bilimi ve bitki beslemeyle ilgilenen Ziraat mezunlarına  Ziraat Mühendisi denildiği gibi  "BİTKİ DOKTORU" da denilmektedir. Benim yorum yapma yetkim yoktur amma, Bu Bitki Doktoru tanımı aklıma çok yattı. Bu sayfanın sonunda BİTKİ DOKTORU PROF. DR METİN TURAN' izleyebilirsiniz. O videodaki Bitki doktoru, tanımlaması Metin Hoca'ya  aittir. 
                                                                          
Neden Toprak Analizi:  Nasıl ki ilaç vermeden önce  hastaalıklarımıza teşhis (tanı) koymak için kan   ve idrar tahlili yapılması gerekli ise;  toprak için de durum aynıdır. Çay üreticisi olarak arazinin/çaylıkların her tarafına aynı gübre veriyoruz. Bu neye benzer?  Bütün insanların aynı yemeekleri yemesi gibidir. Aynı yemeklere bazılarının ihtiyacı fazla, bazılarına az  gelebilir. Dağ ile derenin kumsalın yapısı elbetteki aynı olmaz.

BİLİM FELSEFESİ AÇISINDAN: 

Evren bütünüyle sonradan yaratılmıştır. Başlangıçta zaman yoktu. Madde yoktu. uzay yoktu. bir noktadan Aklın alamıyacağı hızda ve 1 saniye bitmeden 
Evren yaratıldı. Bunun  bilimsel kanıtları, Bu sitemde "Bilim ve Felsefe" Ana Başlığında tarafımızdan  anlatılmıştır. 13, 6 milyar yıl önce fen bilimlerindeki yasalardan  hiç biri yoktu. Atatürk'ün ifadesiyle kaavanin-i tabiiyyei ilahiyye (Allah'ın koyduğu doğa yasaları) nı koyan Allah'tır.

Yaratıcı nasıl ki kalbin, gözün, kalp ve böbrek, kısaca tüm organlarının çalışma kurallarını (yasalarını) koyan ve yerleştiren Allah'tır. Bulan bilim adamlarıdır. Bu kuralları Allah koydu doktorlarımız,daha önceden bulunan buldukları kaaralları (yasaları, kanunları) kan ve idrar tahlilleriyle orgaanlarımızdaki bozuklukları tesbit edip ona göre tedavi ediyorlar.

 VERİMSİZ VE VERİMLİ TARIM
İnsanlar için böyle. Aynı şekil dedomates, salata  lahana ve çayın da  yaratıldığı kurallar vardır.  Allah'ın tarım biliminde koyduğu kuralları Holanda, Rusya, Çin, ABD  toprak analizleriyle bulup ona göre VERİMLİ TARIM yapıyorlar. Mesela Holanda'nın yüz ölçümü Türkiye'den 19 kat daha küçük olduğu halde, sadece TARIM IHRACATI, Türkiye'nin  tüm 2022 gelir bütçesinden fazladır. 
Allah'ın tarım biliminde koyduğu kuraalları çok iyi bilen ve  uygulayan Rusya Ve Ukrayna Bütün Dünyayı besliyor.

Örneğin Hollanda, Allah'ın koyduğu tarım bilimi kurallarını tahlillerle öğrenip ona göre tarım yaptıklarında az gübreyle çok ürün alıyorlar. Gördüğüm kadarıyla Doğu Karadeniz Bölgesinde toprak analizi  yapanı ne gördüm, ne de duydum? Ne iktidardan ne de Muhalefetten böyle bir proje duymadım. Tamamen dedem ve nenelerimden gördüğümüz verimsiz tarım yapılıyor.

Devlet bu konuda yardımcı olmuyor. Ben resmi makamlara ilettiğimde hepsi kabul ediyor. Amma Orada kalıyor. 
 5 DAKİKADA TOPRAK ANALİZİ 
DİJİTAL TOPRAK VE YEM ANALİZ CİHAZI: Tpraktaki NPK (Azot, Fosfor, Potasyum) oranı, Toprağın PH'si (tansiyonu), organik madde miktarı,toprağın geçirgenliği ... tesbit eder. İlave bir yazılımla hayvan yemlerindeki protein Organik Madde, İlave bir yazılımla hayvan yemlerinin ham protein, ham yağ, ham selülöz .. gibi oranları tespit eder. Veterinere yardımcı olur.

Toprak Analizi Cihazını, İzmir Tire İlçesi, İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Evran'nın ağızından dinlemiyorsak Ben ne yapabilirim? Onların sahası ve onlar Yetkili. Onlar bitki doktoru (Ziraat Mühendisi)dir.

 

Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=Yfe08m35DgQ

AYNI KONUDA BAŞKA BİR VİDEO:

 

Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=WrAVvOypibE

 RİZE'DE TOPRAK ANALİZİ NERELERDE YAPILMAKTADIR: Çaymer, İl Tarım müdürlüğü ve Ziraat Fakültesinde yapılmamaktadır. Eski Fiyat Çay Araştırmaları Enstitüsünde 600 lira civarında ve 1 hafta içinde sonuçlanmaktadır. Mart ayında numuneyi verdiğim pazar Şemsi Bayraktar Laboratuarı 75 Tl almıştı. Toros Gübre Fabrikasının bu rapora itirazı oldu. Kargo ile yeniden numune alıp gönderemedim. Ayrıca alınan numuneler gönderildiğinde yukarıda tanıttığımız hollanda cihazıyla  250 Tl karşılığında yapılmaktadır. Başka da bulamadım.

TOPRAĞIN TANSİYONU (PH)

Nasıl ki, tansiyonumuzun bir alt sınırı varsa; toprağın asitlik ve bazlıği için bir alt ve üst sınır vardır. Asit baz dengesi 0''dan başlar 14'de sonlanır. 7 orta noktasıdır. Yani  7  normal kabul edilmiştir. Şimdi Türkiye topraklarına bakalım:

.
Açıklarsak 4.0- 4,9 arası kuvvetli astli toprak. (5.0- 6.0) arası arta asitli. (6.0- 6,9) arası hafif asıtli.   (7.0- 7,9) arası hafif alkali. (8.0- 8,9) arası kuvvetli alkalı dmektir.

Prof Dr Süleyman Taban An. Üniversitesi Ziraat Fakakultesi.
Toprak Bilimi  ve Eski Bölüm Başkanı Tokat 1959

Günre hocası Prof Süleyman hoca çay ekili alanları % 14'u nün PH'si (tansiyonu) 4'ün altında; % 40'i  4,5  un altında, toplamda %54 ü olması gerekenin altındadır. İlk çıktığında 4 kilodan 1 kgr kuru çay çıkardı. Şimdi 6, 6, kgr yaş çaydan 1 kgr kuru çay çıkıyor. bunun sebebi toprak özelliğini yitirdi. Asitleşti. Toprak üzerindeki çayı beleyemiyor. Yaprağın kalitesini oluşturan unsurlar kalmadı.


       Toprak Bilimi demek, hangi toprağa hangi gübre demektir.Süleyman Taban Hoca Doçentliği ve Profosörlüğü döneminde Rize'de kalmış, uzun süre Çaykurla çalışmış 600 civarında toprak analizi yönetmiştir. Kendisiyle yaptığım konuşmayı cep telefonuma kaydettim. Bilgisayarcı olmadığım için o canlı konuşmayı buraya yapıştıramadım. 

      Yöremizdeki toprakların % 54 ünün tansiyonunun düşük olduğunu bana söyledi ki, bu toprakların tansiyonu ayarlanmadıkça verilen gübrenin bir kısmı toprak tarafından alınmadığına israf edildiğine sözü getirdi. O NEDENLE MUTLAKA TOPRAK AANALİZİNİN MUTLAKA YAPILMASINI ŞART OLDUĞUNU SÖYLEMİŞTİR.

Ayrıca Rize Ziraat Fakültesinde toprak bilimi hocasının bulunmamasının bir eksiklik olduğunu söyledi
.

DEĞERLİ OKUYUCU, TARIM BENİM ALANIM OLMADIĞINDAN BEN HEP ZİRAAT HOCALARI, MÜHENDİSLERİ VEYA BİTKİ DOKTORLARINDAN  VİDEO KOYUYORUM. TIKLA KENDİ SESİNDEN İZLE.VEYA BİLİMSEL BİR MAKALEDEN ALINTI YAPARIM.  VE KAYNAĞINI (BİLGİ ADRESİNİ, DİPNOTUNU) DA KOYARIM. BENİM İŞİM BURADA BİTER.

Tahil sonucu tansiyon yüksek  çıktıysa toprağa kükürt; düşük çıktıysa dolamit (tarım  kireci) ilave edilerek toprağın tansiyonu ayarlanır. Bu ayarlanmnma gerçekleştikten sonra NPK gübre uygulamasına geçilir.
TAGEM:
Tarım Bakanlığının bilimsel araştırma ve incelemeleri, ARGE çalışmaları TAGEM (
TARIMSAL ARAŞTIRMALAR VE POLİTİKALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ) nde yapılır.  3 yıldan beri  Ankara'ya gittiğimde sık sık uğrarım. Onlar tarımda organo mineral gübre kullanılması  görüşündedirler.   YANİ HAYVAN VEYA KÖMÜR GÜBRESİYLE azot, toprak analiziyle ortaya çıkan duruma göre fosfor, demir, bor gibi  elementlerin karıştırılması demektir. 

TOPRAĞIN PH (Halk arasında toprağın tansiyonu) derler. Toprağın  asit baz dengesi uygun değilse, çaylığa atılan gübre işe yaramayabilir. Çok gübre atar az ürün alırsın. Toprak analizi yaparsak az gübreden çok verim alabilme imkanı vardır. O nedenle toprağın tansıyonunu bilmek çok önemlidir. Tarım İl müdürlüğü "toprak getir bakalım" diyor. YANLIŞ TOPRAK ALIRSAK, YANLIŞ SONUÇ; ATILAN GÜBREDEN FAYDA YERİNE ZARAR DA GELEBİLİR

Peki çay üretilen Doğu karadeniz Bölgesi topraklarında durum nedir:   19 Mayıs Üniversitesi Ziraat fakultesine bağlı "Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü" nün verilerine göre  çay  bitkisinin (4,5-  6,0) arası  asıtli topraklarda  rahat geliştiği anlaşılmıştır.  
BENİM  ÇAYLIKTAN ALIP GÖTÜRDÜĞÜM 2 NUMUNENİN RAPORUNDA: YÜKSEK MİKTARDA TARIM KİRECİ EKSİKLİĞİ ÇIKTI. POTASYUM İHTİYACI SIFIR ÇIKTI.

iŞTE AZOTU BAKILAMAYAN TOPRAK ANALİZ RAPORUM:

 

PAZAR VE ÇAMLIHEMŞİN ZİRAAT ODASI BAŞKANLIKLARI Ş.ŞEMSİ
BAYRAKTAR TOPRAK VE BİTKİ ANALİZ LABORATUVAR
53.01
TOPRAK ANALİZ RAPORU
Numune Sahibi : MURAT KOÇ Rapor Tarihi : 20.05.2022
T.C. Kimlik No : 33146184730
Numunenin Ait Olduğu Numune Protokol No : 180/2022
İl : RİZE Ürün : ÇAY
İlçe : ÇAYELİ Tarım Şekli : Kuru
Köy : MERKEZ Toprak Derinliği : 0-30
Mevkii : CAMİ
YANI
Ada/Parsel : 103 /
112
Alan (da) : 3934,79
Analiz Sonuçları
Analiz Adı Sonuç Derecesi Analiz Metodu / Referansı
Saturasyon % 77 Killi TS 8333 (+%10) (Hava Kuru)
pH 4,48 Kuvvet Yurdakul 2018
Toplam Tuz % 0,07 Tuzsuz TS 8334 (Çamurda)
Kireç % 0,11 Az Kireçli TS EN ISO 10693 (Modifiye)
Organik Madde % 3,45 İyi TS 8336
Alınabilir Fosfor P2O5 Kg/da 4,61 Olsen'e Göre Az (Kg/da) - BRAY ve KURTZ'a Göre Az Olsen (Konsantrasyon)
Alınabilir Potasyum K2O Kg/da 52,68 Yüksek (Kg/da) TS8341(Konsantrasyon)
GÜBRE TAVSİYESİ
Dekara Verilecek Gübre Miktarı (kg) :
Ekim / Taban Gübresi Üst / Bahar Gübresi
Fosforlu Gübre Potasyumlu Gübre Azotlu Gübre Azotlu Gübre
Triple Süper Fosfat (%42-%44
P2O5)
11,63 kg
Potasyum Nitrat (%44 K2O)
0 kg
Kalsiyum Amonyum Nitrat
(%26 N)
34,62 kg
Kalsiyum Amonyum Nitrat (%26 N)
34,62 kg
Gübreleme Şekli ve Zamanı :
Ek Gübreleme Önerisi :
[*] AÇIKLAMA : 600 kg/da TARIM KİRECİ verilmesi önerilir.
OKAY KARAHAN OKAY KARAHAN
Laboratuvar Sorumlusu Laboratuvar Sorumlusu
PNR No : 9de17794-bce5-4038-a3a2-38d24174c73d

TOROS GÜBRE FABRİKASININ MÜHENDİSLERİNİN BU RAPORA İTİRAZLARI OLDU

Şöyle ki: Bu gübreyi nereden alacağı? diye Toros Gübre Fabrikası sordum. Analiz raporlarımı istediler. Gönderdim. Fabrikanın uzmanları bu raporda bir eksiklik ve yanlışlık olduğunu;  yeniden toprak alıp bize gönderin. biz inceleyelim" dediler.


DEĞERLENDİRMEMİZ: Çay yapılan bölge topraklarının 54' dünün  tansiyonu (PH) si bozuk. Tansiyonumuzun kaç olduğunu nasıl ki önce ölçmemiz gerekiyorsa;  acilen her kes torak analizi yaptırması lazım.  Ölçme sonunda nasıl ki tansiyon ilaçlarıyla tansiyonumuzu tedavi etmemiz gerekiyorsa; PH'si bozuk olan topraklarımızı da uygun gübrelerle PH'sini ( 4,5 -  6.0) sınırlarına çekmek lazomdır. Bu yapılmazsa verilen gübrenin bi kısmı işe yaramaz. Çünkü toprağın tansiyonu bozuk yahu.

Kompoze gübrelerde en az  % 05 potasyum vardır. halbuki memleketin topraklarının çoğunda potasyum yeterlidir. Azot ihtiyacı fazladır. kanaatımca önce torak analizi yaptırsak ben 2500  kilo gübre vurmaktayım.  Belki tahlil yaptırmaaya para vereceğim amma 500 kilo  (% 20), Türkiye genelinde 6.000.000X 0,2= 1.200.000 ton tasarruf edilecek. Toprağımız bozulmayacak. Gübre idhalatı  % 20 azalacak ve dış açığımız daha az olacaktır. İşte ekonomi budur.


ORGANO MİNERAL GÜBRE 
HAYVAN, KÖMÜR GÜBRESİ GİBİ ORGANİK GÜBRENİN, TOPRAĞIN İHTİYACI OLAN  NPK, DEMİR, CALSİYUM GİBİ BÜYÜK VE KÜÇÜK (MAKRO VE MİKRO) BESİNLERLE ZENGİNLEŞTİRİLMESİDİR: Toprağın ihtiyacı ise, kan ve idrar tahliliyle belirlenir. Tahlili yapan ziraat muhendisi ona göre bir de reçete (gübre raporu) yazar. Tıpkı doktor filim (röntgen veya emar) yazar. Filim ve tahliller önüne gelir ve ona göre reçete yazar.
VERİMLİ TARIM:
  Tekrar ediyorum ki, iyi anlaşılsın: Toprak analizlerleriyle toprağın derdini, eksiklikleri ve fazlalıkları -yani hastalıkları- ortaya çıkar. Ziraat mühendisi de o sonuçlara göre gübre reeçetesini yazar. Mesela toprağın tansiyonu düşük ise ne kadar organik madde ve kireç verilecek? Tansiyon yüksek ise dekara ne kadar  kükürt vurulacağını yazar. 

  KARINCALAR YERİ DELİK TEŞİK YAPAR, YER ALTINDA TÜNELLER AÇAR TOPRAĞIN HAVA ALAMASINI SAĞLAR. iLETGENLİĞİ ARTIRIR.

 

https://www.youtube.com/watch?v=5Oc_6tOfAU0

 DUYDUĞUNUZ GİBİ SIĞIRIN YİYECEĞİ BESİNLERİN ANALİZİNİ DE YAPIYOR

KARINCALAR EN SERT TOPRAĞI KUM ÇAKIL GİBİ GEÇİRGENLEŞTİRİR.

BİR TEBİTİM: Bu yıl çaylıklarımın hepsine gübre vuramadım. Gübre vuramadığım yerlerde karınca, solucan ve yılan yavrusu görünmeye başladı. Ölçüsüzca vurulan kompoze gübreler topraktaki canliları öldürüyor.
HÜMİK ASİT= KÖMÜR GÜBRESİ (TOPRAĞI DÜZENLER)
BİTKİ DOKTORU PROF DR METİN DOKTORU

Pof Dr Mtin Turan Yditepe Ün Genetik Ve Biyo Mühendisliği Hocası

 

ÇAYDA DOLOMİT KALSİYUM GRANÜL OKSİT FORMUNDA TARIM KİRECİ UYGULANMASI

14.6.2021 / GÖSTERİM SAYSI : 667ARŞİV
 

Nisan ayında İl Müdürlüğümüz Yakup Şanal Toplantı salonunda yapılan çalıştayda (çayda dolomit kalsiyum granül oksit formunda tarım kireci) alınan kararlar doğrultusunda İlimiz ve İlçelerinde belirlenen 268 üreticinin arazilerinde tarım kireci uygulamasına başlanmıştır.

268 üreticimizin arazilerinden alınan numunelerin analiz sonucu PH değeri 3.9 – 4.2 olarak tespit edilmiştir. Bu PH'nın süründürülebilir bir çay tarımı olması için 5. 5,5 PH aralığına yükseltmek amacıyla; Bakanlığımız BUGEM Daire Başkanı ve görevli teknik personeli, İl Müdürümüz Murat GENC ve teknik personellerimiz, ÇAYKUR yetkili ve görevli personelleri, KİSAD yetkilileri, Çay Araştırma Enstitüsü yetkili ve görevli personellerinin katılımlarıyla çayda DOLOMİT KALSİYUM GRANÜL OKSİT FORMUNDA TARIM KİRECİ uygulanmasına başlanmıştır. https://rize.tarimorman.gov.tr/Haber/631/Cayda-Dolomit-Kalsiyum-Granul-Oksit-Formunda-Tarim-Kireci-Uygulanmasi
PH (TOPRAĞIN TANSİYONU) DÜŞÜK İMİŞ.
BURADAN ANLAŞILAN, 14 HAZİRAN 2021 YILINA KADAR GREKSİZ YERE FAZLA GÜBRE KULLANILDI. TARIM KİRECİ UYGULAMASI SENELERCE ÖNCE YAPILSAYDI, SENELERCE ÖNCEDEN BERİ BOŞUNA GÜBREYE FAZLA PARA VERMEZDİM.

 

.NETİCE: Bu topraklardan bu kadar ürün alıyoruz.Doğup, büyüyoruz. Besleniyoruz. Ev araba alıyoruz. Bu kadar para kazanıyoruz. BİR KERE TOPRAK ANALİZİ YAPTIRMAK ÇOK MU?