ÇEVRECİ, TÜKETİCİ, ARAŞTIRMACI
ÖNCELİKLİ KONULAR
BOĞDA EKMEĞİ NEDEN PAHALI SATILMAKTADIR?

YENİ ÖĞRENDİĞİME GÖRE:  Devlet merkezi bütçeden beyaz ekmek daha ucuz kalsın diye, un fabrikalarına sadece beyaz un için  % 50 oranında karşılıksız detek veriyor.
 

DEVLETİN (= HÜKÜMETİN) BİR YANLIŞI DAHA   

Devlet un fabrikalarına halkın yediği beyaz ekmek ucuz kalsın diye un sanayicsine % 50 buğday desteği sağlıyor.
BUNU DA YENİ ÖĞRENDİM.
Artık devlet deyince ak parti (Hükümeti)  anlamalıyız. Haksız rekabetin bir kat daha haksız rekabet.                                                                                                                                                                                      Devlet ekmeklik un -yani beyaz un- üreten un fabrikalarına %50 Buğday desteği veriyor.  İddia kimin?   "
Anadolu Un Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Karadeniz İhracatçılar Birliği Denetim Kurulu Üyesi Bekir Tosun'a ait.   (https://www.sabah.com.tr/ekonomi/tum-ulkeye-yetecek-bugday-stokumuz-var-5764647)
 
Şöyle dedi Bekir Tosun:

"Tosun, SABAH'a yaptığı açıklamada, "Öncelikle şunu söyleyeyim asla ürün sıkıntısı yok. Ülkemizde yetecek miktarda buğdayımız var. Devletimiz özellikle ekmek fiyatlarını dengelemek içinde, ekmeklik un üretiminde bize yarı yarıya buğday desteği sağlıyor. Bu desteğin karşılığında da fırınlara verilen un fiyatlarını taahhüt edilen fiyattan vermemizi istiyor. Eğer devlet bu desteği vermezse ekmek fiyatları ciddi oranda artardı. Hatta 4 liraya kadar yükselebilirdi. Devlet, halkımızın yediği ekmeğin fiyatını düşük tutabilmek adına tüm un üreticilerine yüzde 50 oranında buğday veriyor" dedi. yukarıdaki url de.

 


ÖZETİ: Bunda önceki  2 konuda  tıbben -yani sağlık açısından ekmek denince boğda ekmeği akla gelir. Köy değirmenlerinde üstten taşın boğazına  buğday aakar. Su kuvvetiyle dönen taş buğdayı un haline getirir. Undan bir şey çıkarmıyoruz. Bir şey de katmıyoruz. Buna tam buğday/tam tahıl unu denilmektedir. Ben de Boğda unu boğda ekmeği diyorum. Buğday unu denince fabrika buğdayın kabuğunu kepek olarak ayrı bir çuvala; i beyaz un pahalı;  çini (beyazını) da ayrı bir çuvala koyuyor. Beyaz unun işçiliği fazla olduğundan aslında boğda ununun ucuz olması gerekiyor.

BOĞDA UNU DAHA UCUZ OLDUĞU HALDE, BOĞDA EKMEĞİ NEDEN DAHA PAHALIDIR?

İstanbul Fırıncılar odasıyla yaptığım görüşmeme göre Devletin Valiliği/ Ticaret İl Müdürlüğü beyaz ekmeğe zammına karışıyor. Bunun dişındaki tüm ekmeklerin gramajı ve fiyatı serbesttir. Konuyu Ankara'da Ticaret Bakanlığına gittim. İç ticaret dairesi başkanlıklarından birine yönlendirdiler. İlgili Daire başkanı müfettişlikten geldiğinden kanunları anlama ve yorumlamada daha  güvenilir idi" diye düşünüyorum. Kanunlarda ve yönetmeliklerde her hangi bir ayırım yok. Fakat bir genelgede beyaz ekmek başka yerde; boğda ekmeği  aynı genelgenin başka bir yerinde ele alınmış olduğunu gördük.  Çözüm ikisi de aynı cümlede geçmesi lazım. Bu kadar basit.

      5 YILDAN BERİ BUGÜNE KADAR GÖRÜŞTÜĞÜM VE YAZIŞTIĞIM   KURUMLAR:
1-       İstanbul Fırıncılar Odası
2-       İstanbul Belediyesi  (3  kez?
3-       Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) ( 3 kez)
4-       T.B.M. Meclisi Dilekçe  Komisyonu (2 kez)
5-       Gıda ve Tarım  Bakanlığı ( 5 kez)
6-       Sağlık Bakanlığı (1 kez)
7-       Alo 175 Tüketici Danışma Hattı (Devletin Tüketiciyi Koruma Hattı-  3 kez)
8-       Un Fabrikaları ve Ana  Dağıtım Bayileri
9-       Bazı Sivil Toplum Örgütleri, Aydın Ağaoğlu. (Maalesef konuya destek vermediler.)
10-    Yukarda Saydığım Bütün Devlet Kurumları Her Defasında Bana Cevap Yazdılar.
11-    Türkiye Fırıncılar Odası Başkanı (Tarım Bakanlığı’nda iken)
12-    Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü  (2 kez)
13-    Türkiye Rekabet Kurulu Başkanlığı
14-    Ticaret Bakanlığı, İç Ticaret Dairesi Başkanlığı (2 defa)
15-    Tüketici Genel Müdürlüğü


Evet. Bütün özel ve resmi kurumlar  bana çok  iyi davrandılar. Çay ikram ettiler. Fakat serbest piyasa. Karışamayız.

Fırıncı beyaz ekmeğe istediği zammı yapamayınca; "Boğda ekmeğinin ununu çok pahalıya alıyorum" yalanıyla boğda ekmeğini %80, % 40, % 100 farkla satıyor. Benim gibi, un fiyatlarını kaynağından araştıran olmadığından, fırıncının yalanı tutuyor.

BİR HUKUKÇUNUN KATKISI

Arşimet kendi yasasını (bulduğu kuralı. Allah koydu. Arşimet buldu).

Göle Maya Çalmak Fıkrası

Günlerden bir gün Nasrettin Hoca eline yoğurt mayası bakracını alıp göle doğru yola koyulmuş.
Gölün etrafında piknik yapan köylüler Hoca’ya dikkat kesilmişler.
Hoca Nasrettin başlamış yoğurt mayasını göle kaşık, kaşık çalmaya:
Köyüler şaşkınlıkla izlerken, içlerinden biri Hoca’nın yanına varmış.
– Hayırdır Hocam? Ne yapıyorsun böyle? diye sormuş.
– Göle yoğurt mayası çalıyorum, demiş.
– İlahi, hocam, hiç göle maya çalmakla göl maya tutar mı?
– Hoca Nasrettin O nüktedan cevaplarından birini daha vermiş;

– Ya tutarsa…
Ya tutarsa.  Nasrettin Hoca'nın Gölü maya tutmadı amma, fırıncının yalanı malesef tuttu.
Çünkü tüketici boğda eekmeğini bir kat daha pahalı aldığında; niçin fazla para verdiğini; boğda ununun daha pahalı olup olmadığını sormuyor.

ÖZETLE: Fırıncı, tüketicinin boğda ekmeği ununun daha pahalı olmadığını anlarsa, bilirse; boğda ekmeğini beya ekmekten daha pahalıya satmayacağını tahmin ediyorum.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
ADIM ADIM SONUCA DOĞRU. Başımdan geçen bir olay:

·         2017 yılında Ankara yüksek   İhtisas Hastanesinde prostat ameliyatı oldum. 2-3 gün yatırdılar. Diyet doktoru geldiğinde dedim ki:   

 - Diyanet işleri başkanlığı lokontasında yediğim yemekte, lokontada beyaz ekmek yoktu. Bulundurmuyorlar.  Burası hastane. Siz diyetisyensiniz. Burada de tam buğday ekmeği bulundurmuyorsunuz. Bu nasıl bir iş? Kendinizle bağdaşıyor mu?” deyince yaşlı diyetisyen:     
-Size teşekkür ederim. Bana bunu ilk diyen siz oldunuz. Ben de sizin gibi düşünüyorum. Ama konu beni aşıyor”. Dedi.  İşte böyle çelişkiler ülkesinde yaşıyoruz.                                                                                                                                                                                                                                
Daha sonra konuyu bir dilekçe ve belgeleriyle Sıhhiye’ deki  Sağlık bakanlığına gittim. Bakana ulaştırmam hiç de kolay olmadı. Sonunda başardım. Doğaldır ki, bir benimle de olmamıştır. Muhtemelen başkaları da uğraştı ki, şimdi hastanelerde isteğe bağlı olarak her iki ekmek bulundurulmaktadır. Hamdolsun.                                            

SEVİNDİRİCİ  BİR GELİŞME: Tıklayınız

 

https://www.youtube.com/watch?v=_NGGLUAzXcE&feature=emb_title 20.01.2020

NE YAPILMIŞ?
 

Sağlık Bakanlığı: Tahıllı ekmeği ucuzlatın

Beyaz ekmek yerine tahıllı ekmek tüketilmesi gerektiğinin belirtildiği Meclis obezite komisyonunda, tahıllı ekmeğin pahalılığına vurgu yapıldı ve bunu gidermek için adımlar atıldığı kaydedildi. Komisyanda, "ekmek yemeyin" diyen Canan Karatay da gündeme geldi.

 

TBMM Obezite İle Mücadele Alt Komisyonu'nda ekmek tüketiminin tam ve tahıllı ekmeğe kaydırılması konusu masaya yatırıldı.

Milliyet gazetesinden Önder Yılmaz'ın haberine göre, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Doç. Dr. Nazan Yıldırım, tam buğday ve tahıllı ekmeğin ucuzlatılması için hem Tarım Bakanlığı hem de Fırıncılar Odasına yazı yazdıklarını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı olarak valiliklere ildeki bütün yemekhanelerde ekmek alımında tam buğday ekmeğin şartnamelere konulmasını içeren yazı gönderdiklerini söyleyen Yıldırım şu önerilerde bulundu:

"Bu konu çok önemli. Çünkü tam tahıllı ekmek diye Sağlık Bakanlığı açıklama yapıyor. Her gün televizyonda herkes konuşuyor. Beyaz ekmeğin glisemik indeksi çok yüksek, ama tahılllı ekmeği almaya kalktığınızda çok pahalı. Mutlaka bunun gündeme alınması lazım. Aynı şekilde Maliye Bakanlığımızla da konuştuk, sadece ekmek değil sağlıklı besinlerde, et ve et ürünlerini, süt ve süt ürünlerinde, sebze ve meyvelerde, bu tahıllı ekmekte bunların tamamında mümkün olduğu kadar erişimi kolaylaştırılmalı, katma değer oranları azaltılmalı. Yumurtada yapıldı inşallah bu ürünlerde de desteklenmeli. Sağlıksız ürünlerde de vergilendirmeyi Maliye Bakanlığımız düşünebilir." 

https://www.ntv.com.tr/saglik/saglik-bakanligi-tahilli-ekmegi-ucuzlatin,EHH5oaOFHUGsP0fjx57tMQ

EVET. HAMDOLSUN

 

Son dakika... Valilik İstanbul'daki tüm fırınları denetledi! Yarısı, ekmeği yüksek fiyata satıyormuş

 

İstanbul'da denetlenen 2 bin 892 fırından, bin 571'inin ekmeği yüksek fiyata sattığı tespit edildi.
 1 kg ekmek fiyatının azami 7.50 TL'ye (200 gram ekmek 1,5 TL) denk gelecek şekilde satılıp satılmadığı, haksız fiyat artışı olup olmadığı kontrol edildi Denetimlerde, 1321 fırının standartlara uyduğu, 1571 fırında azami ekmek fiyat tarifesine göre 1,5 lira olması gereken 200 gram ekmeğin daha yüksek fiyatla satıldığı tespit edildi
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/son-dakika-valilik-istanbuldaki-tum-firinlari-denetledi-yarisi-ekmegi-yuksek-fiyata-satiyormus-41674648  28.11.2020

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
 

NOT: Valilik hangi ekmeğin denetimini yaptı. TABİİKİ, BEYAZ EKMEĞİ. çünkü Devlet ekmek deyince: "BEYAZ EKMEK ANLAR"
 

DEVLETİN (= HÜKÜMETİN) BİR YANLIŞI DAHA   

Devlet un fabrikalarına halkın yediği beyaz ekmek ucuz kalsın diye un sanayicsine % 50 buğday desteği sağlıyor.
BUNU DA YENİ ÖĞRENDİM.
Artık devlet deyince ak parti (Hükümeti)  anlamalıyız. Haksız rekabetin bir kat daha haksız rekabet.                                                                                                                                                                                      Devlet ekmeklik un -yani beyaz un- üreten un fabrikalarına %50 Buğday desteği veriyor.  İddia kimin?   "
Anadolu Un Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Karadeniz İhracatçılar Birliği Denetim Kurulu Üyesi Bekir Tosun'a ait.   (https://www.sabah.com.tr/ekonomi/tum-ulkeye-yetecek-bugday-stokumuz-var-5764647)

Şöyle dedi Bekir Tosun:

"Tosun, SABAH'a yaptığı açıklamada, "Öncelikle şunu söyleyeyim asla ürün sıkıntısı yok. Ülkemizde yetecek miktarda buğdayımız var. Devletimiz özellikle ekmek fiyatlarını dengelemek içinde, ekmeklik un üretiminde bize yarı yarıya buğday desteği sağlıyor. Bu desteğin karşılığında da fırınlara verilen un fiyatlarını taahhüt edilen fiyattan vermemizi istiyor. Eğer devlet bu desteği vermezse ekmek fiyatları ciddi oranda artardı. Hatta 4 liraya kadar yükselebilirdi. Devlet, halkımızın yediği ekmeğin fiyatını düşük tutabilmek adına tüm un üreticilerine yüzde 50 oranında buğday veriyor" dedi. yukarıdaki url de.