Bir taraftan Açlıktan Ölenler, Diğer Taraftan Çöpe Giden Besinler
Madem ki Allah Her Canlının Rızkını Yaratmış, Neden Açlıktan Ölenler Vardır?
Dünyada Açlıktan Ölenler Var mı?
YEMEN'DE
'85 bin çocuk açlıktan öldü"
DÜNYADAKİ AÇLIĞIN SORUMLUSU ADALETSİZ DAĞITIMDIR:
Uluslararası yardım örgütü Save the Children (Çocukları Koruyun) Yemen'de 3 yıldır süren savaşta yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybeden 5 yaş altı çocukların sayısının yaklaşık 85 bin olabileceğini açıkladı.
Birleşmiş Milletler (BM) de geçen ay yaptığı açıklamada yaklaşık 14 milyon Yemenli'nin açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtmişti. 21.11.2018 Milliyet
https://www.milliyet.com.tr/dunya/yemende-85-bin-cocuk-acliktan-oldu-2781776
Türkiye Kızılay Genel Başkanı
'Çöpe atılan 500 bin ton ekmekle 80 devlet hastanesi yapabiliriz'
Türk Kızılayı Genel Başkanı, Kızılay ve Kızılhaç Dernekler Federasyonu Avrupa Başkanı Kerem Kınık, Türkiye'de her yıl 500 bin ton ekmeğin çöpe atıldığını belirterek, "Bu 500 bin ton ekmek parasıyla biz her yıl 80 devlet hastanesi yapabiliriz." dedi
Türkiye’de günde 4,9 milyon ekmeğin israf edildiğini belirten Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ufuk Tansel Şireli, “Dünya 750- 800 milyon aç insan var. Attığınız bir gıdanın, başkasının karnını doyurabileceğini düşünmek önemli bir noktadır. Dünya nüfusunun 12’de 1’i, atılan gıdalarla beslenebiliyor” dedi.
Son yıllarda ön plana çıkan gıda kaybı ve israfı konularını değerlendiren Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ufuk Tansel Şireli, Türkiye’de ekmek israfıyla ilgili belirli çalışmaların yapıldığını, günlük 2 milyona yakın ekmeğin israfının önlenmeye çalışıldığını kaydetti.
Gıda kayıpları neden önemli?
Gıda kayıplarının önleme çalışmalarının hem ekonomik açıdan hem de ulusal kaynakların yanlış kullanılmaması açısından önemli bir faktör olduğunun vurgulayan Prof. Dr. Şireli, şunları söyledi:
“Yapılan çalışmalarda ülkemizde günde 2 milyona yakın ekmek israfı önlenmeye çalışıldı. Bu hem ekonomik açıdan büyük bir kazanım, hem de ulusal kaynakların yanlış kullanılmaması açısından da önemli bir faktör. İsraf konusunda özellikle toplumsal boyutta davranışsal alışkanlıklar var. Günlük olarak evimize aldığımız ekmeklerin muhafazasından tutun da paketlenmesine, saklanmasına kadar. Geçtiğimiz yıllar içerisinde kaybedilen, kazanılan ekmeklerle veya ürünlerle yüzlerce okul, yüzlerce köprü, onlarca bina ve fabrika yapılabilirdi. İşte biz bu yüzden bunları dile getirmeye çalışıyoruz. Bunlardan ülkenin karlı çıkmasına çalışıyoruz.”
“Attığınız gıda ile başkasının karnı doyabilir”
Türkiye’de günde 4,9 milyon adet ekmeğin israfa uğradığını belirten Prof. Dr. Ufuk Tansel Şireli, “Kayıp olarak baktığımızda geçtiğimiz yıllar içerisinde günde 6 milyon ekmek israf ediliyordu. Yapılan çalışmalarla bu rakam 4,9 milyon adete indi.” dedi.
Çöpe giden gıdayla başkasının karnının doyurabileceğini düşünmenin, önemli bir duyarlılık olduğunun altını çizen Şireli, “Dünyada 750-800 milyon aç insan var. Sizin attığınız bir gıdanın, başkasının karnını doyurabileceğini düşünmek önemli bir nokta. Bu boyutta baktığınızda dünya nüfusunun 12’de 1’i atılan gıdalarla beslenebiliyor. Bugün sadece ekmek boyutunda baktığımızda Avrupa’da günlük 37 milyon dilim ekmek israf ediliyor, bu da ciddi bir rakam. Bu kadar toplumda aç insan, ekonomik gelir düşüklüğü varken, bunun değerlendirilmemesi önemli bir kayıp” diye konuştu. https://www.gidahatti.com/gun-4-9-milyon-ekmek-israf-oluyor-101641/
Her yıl ortalama 1,5 milyar tutarında 2 milyar ekmek çöpe atılıyor. Bu parayla 500 kilometre yol, 500 okul, 18 havaalanı, onlarca boğaz köprüsü yapılabilir. 80 tane hastane yapıp, yüz binlerce hasta tedavi edilebilir. Buradan tüm vatandaşlarımıza sesleniyorum. Ekmek israfının önlenmesine hepimiz katkı verelim. Ülkemiz, dünyada ekmek israfının en çok yapıldığı ülkelerin başında geliyor. israfın önlenmesi için ihtiyaç kadar ekmek alalım. Sofraya yenilebilecek kadarını getirelim, bayat ekmekleri ise çöpe atmayıp değerlendirelim" diye konuştu.
Kampanyanın sadece ekmekle sınırlı olmadığını ifade eden Başkan Kafaoğlu, "Türkiye’de yaşayan 70 milyon vatandaşın sofrasından çöpe atılan sadece birer pirinç tanesi ile biriken 2,5 ton pirinç ile 30 bin kişinin açlığına bir nebze olsun çare olacağını unutmayalım" şeklinde konuştu.
Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ufuk Tansel Şireli, Türkiye'de günde 4.9 milyon ekmeğin israf edildiğini belirtti. Prof. Dr. Şireli, "Dünya nüfusunun 12'de 1'i, atılan gıdalarla beslenebiliyor" dedi. Prof. Dr. Şireli şunları söyledi:
"israf konusunda özellikle toplumsal boyutta davranışsal alışkanlıklar var. Günlük olarak evimize aldığımız ekmeklerin muhafazasından tutun da paketlenmesine, saklanmasına kadar. Geçtiğimiz yıllar içerisinde kaybedilen, kazanılan ekmeklerle veya ürünlerle yüzlerce okul, yüzlerce köprü, onlarca bina ve fabrika yapılabilirdi." Şireli, ekmek israfında Suudi Arabistan ve Endonezya'nın ilk sıralarda yer aldığını sözlerine ekledi
Bakan Pakdemirli: Her yıl 18,8 milyon ton gıda çöpe gidiyor
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Günlük israf edilen ekmek miktarı 4,9 milyon adet. Üretilen sebze ve meyvelerin yüzde 50'si kayıp. Hizmet sektöründe; işletme başı yılda 4,2 ton gıda, 2 bin litre içecek israf ediliyor. Her yıl 18,8 milyon ton gıda çöpe gidiyor" dedi.
FAO: Türkiye'de üretilen meyve ve sebzelerin yüzde 53'ü tüketiciye ulaşana kadar israf ediliyor:
FAO Uluslararası Gıda İsrafı ve Politikaları Uzmanı Camelia Bucatariu: Son verilere göre, dünyada tarladan satış aşamasına kadar giden süreçte gıdaların yüzde 13,8'i kaybediliyor. Türkiye'de üretilen meyve ve sebzelerin yüzde 53'ü tarladan tüketiciye ulaşana kadar israf ediliyor.
T.Z. Odaları Başkanı Prof Dr Şemsi Bayraktar, "İSRAF ÖNLENİRSE AÇLIK BİTER. DÜNYADA ÜRETİLEN GIDA HER KESE YETERLİDİR." .
İŞTE BU
her yıl üretilen 4 milyar tonluk gıdanın sadece 2,7 milyar tonunun tüketildiğini, 1,3 milyar tonluk gıdanın israf edildiğini bildirerek, "Dünyada üretilen sebze meyvenin yüzde 46'sı sofraya ulaşmıyor. Açlık sorununu çözmenin yolu israfı önlemekten geçiyor"
Ziraat üzerinde bilim insanı olduğu gibi; Onlarca seneden beri Ziraat Odaları Genel Başkanı olduğundan, yukarıdaki söylediklerini ciddiye alma zorunluluğu vardır.
Dünyada şu an 800 milyon insan açlıkla mücadele ederken, yaklaşık 700 milyon insan ise obezite hastalığıyla savaşıyor. bazı Resimler daha
Ülkede 22 milyon kişi insani yardıma muhtaç. Savaş ve Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin uyguladığı abluka nedeniyle ülkede son yüzyılın en büyük gıda krizi yaşanıyor.
Ülkenin en büyük liman kenti Hudeyda isyanci Şii Husilerin elinde. Taraflar Hudeyda'da geçen hafta sonu karşılıklı saldırıları durduracağını açıklamıştı ancak bölgeden hâlâ çatışma ve bombardıman haberleri geliyor. https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya- 46271632#:~:text=Uluslararas%C4%B1%20yard%C4%B1m%20%C3%B6rg%C3%BCt%C3%BC%20Save%20the,yakla%C5%9F%C4%B1k%2085%20bin%20olabilece%C4%9Fini%20a%C3%A7%C4%B1klad%C4%B1.
Bir gün Hac İbadetinden yeni Dönen bir Hacı Efendi Arabistan yöneticilerinin yaşadığı saltantı gördüğü için şöyle demişti:
"CEHENNEME EN ÖNCE ARABİSTAN KRALLARI GİDECEK"
ÇÜNKÜ KOMŞUSU AÇ İKEN TOK YATIYORLAR. Amerika'ya veriyorlar. Yemen'deki aç insanları, AÇLIKTAN ÖLEN ÇOCUKLARI YEDİRMİYORLER.
Yukarıda bölünmüş yemen harıtası görülmekte. Dünyanın en büyük petrol zengini olan Arabistan ve bitişik diğer zengin ülkelerin komşusu Yemen'de böyle şiddetli bir açlık var.
TÜRKİYE BU KADAR UZAKTAN YARDIM GÖTÜRÜYOR. ARABİSTAN BİR EKMEK VERMİYOR.
Türkiye nin İnsani Yardım Gemisi Yemen'in Başkent'i Aden'e ulaştı
T. Mahsülleri Ofisi Ülkemizde Ekmek İsrafı Konsunda Gerçekten Çok Ciddi olrak yaptığı Bir araştırma Sonucunda
TÜRKİYE'DE SADECE 1 GÜNDE EKMEK İSRAFI BOYUTU
Ülke genelinde 1 günde 6,4 milyon ekmek israf ediliyor. Bu Miktar 3,740, 2020 rakamalarına göre 4.4 milyon nufuslu Tüm İzmir'in ekmek ihitiyacına denktir. Ekonomik değeri yılda 700 milyon dolardır. Doları 8 TL kabul ettiğimizde: 700 x 8 = 5,6 milyar Tl.
Demekki sadece eekmek yönünden 1 yıllık ekmek savurganlığının bedeli 5,6 milyar TL dir. Söylndiğine göre Yukarıdaki 3600 yatklı en son model ve teknolojiyle donatılan Ankara Bilkent şehir hastanesinin yapımı 6 milyar Tl civarında olduğu için, İsraf edilen 1 yıllık ekmek israfı 1 şehir hastanesine denktir.
TOPRAK MAHSÜLLERİ OFİSİ HASAPLADI Tarih: 16.08.2015
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Türkiye’de ekmek israfının önlenmesine yönelik olarak başlatılacak kampanyaya ilişkin, ”Bu kampanyanın amacı israfı önlemek, çocuklarımıza okul çağında ekmek israfının önemini anlatmak, ekmeğin israf edilmemesi gerektiğini ifade etmek” dedi.
”Günlük yapılan ekmek israfıyla yılda 60 hastane 120 tane okul yapılabilirsiniz” diyen Balcı, fırıncıları satacakları kadar ekmek üretmeleri konusunda uyardıklarını kaydetti.