ÇEVRECİ, TÜKETİCİ, ARAŞTIRMACI
ENERJİ VE ÇEVRE
Türkiye'nin Petrolü, Doğalgazı, Kaliteli Kömürü ve Gübresi Yoktur

Türkiye'nin Petrolu, Doğalgazı, Kaliteli Kömürü Ve  Yılda tarımda kullanılan Compoze gübresi hemen heemen yok gibidir. Bundan sonra bulunabileceği pek mümkün görünmüyor.

2022 Türkiye Bütçesi:

Dolar 13,5 Tl      2022 bütçesi 
 

GİDER 1,728 Trilyon TL  128 milyar dolar
GELİR 1,448 Trilyon TL 107,3 milyar dolar
AÇIK 278 Milyar TL 20,6 milyar dolar




HEPSİ TOPLANAMIYOR: Afet ve pandemiler nedeniyle vergi erteleme nedeniyle bu öngörülen gelirlerin hepsi tolaanamıyor.

 
Türkiye'nin 2020 Doğalgaz Gideri 12 milyar dolar.   

"Ocak-ekim döneminde Türkiye'nin enerji ithalatı yüzde 56,36 artışla 36 milyar 958 milyon dolar oldu".   milyon dolar oldu. https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/enerji-ithalati-faturasi-ekimde-yuzde-160-artti-6742250/

Sözcü Gazetesinin bu haberine göre  2021 yılının 10 ayında 37 milyar dolar oldu. Bunu 12 ay olarak  düşündüğümüzde 2021 enerji ithalatının 44,4 milyar dolar olduğu  ortaya çıkar.

  44,4 milyar dolar.       2021 yılı enerji ithalatı. Bu rakam ise Türkiye'nin 2022  yılı gelirinin %41,5 ine denktir.

 (https://www.ntv.com.tr/ekonomi/dogalgaz-faturamiz-13-milyar-dolar,bUF4GzOpSkqvidHkYJf-Tw)

 

TÜRKİYE'NİN YER ALTI DEPOLARI BOŞ. BUNA KARŞILIK GENÇ NÜFUSUMUZ VAR SA DA,YAŞLILARIMIZ ÇALIŞMAKTA. GENÇLER GÜZEL ELBİSE GİYİP DOLAŞMAKTAN HOŞLANIYOR.
Aşağıdaki videoyu kaydedemedim.

https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/dovizdeki-dalgalanmayla-ilgili-prof-dr-sefer-senerden-flas-aciklama-6469527
https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/dovizdeki-dalgalanmayla-ilgili-prof-dr-sefer-senerden-flas-aciklama-6469527


ABD koronavirüste felaketi yaşıyor... Bayraklar 5 gün yarıya indirildi!

ABD, salgın başladığından beri Kovid-19 vaka ve ölüm sayılarının en yüksek olduğu ülke olmayı sürdürüyor. ABD, salgında virüse 500 bin yani tam yarım milyon insanı kurban verdi. Başkanlığı süresince salgınla ilgili tavrı eleştirilen Trump'tan sonra Beyaz Saray'a çıkan Joe Biden hayatını kaybeden vatandaşları için bayrakların yarıya indirilmesine karar verdi...  23 Şubat 2021 - 11:22
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/abd-koronaviruste-felaketi-yasiyor-bayraklar-5-gun-yariya-indirildi-41747119/ BBC Türkçe/Fotoğraflar: Reuters, AP, AFP  23 Şubat 2021 - 11:10 |

CORONA VİRÜS BATI'YI ÇÖKERTTİ
KAPİTALİZMİN MASKE SAVAŞLARI

 

Maskeleri bitti, solunum cihazları yetmedi. G-7’nin kapitalist ülkeleri sosyalist Çin’e avuç açtı.

AlmanyaFransa, İtalya, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri birbirlerinin maskelerine el koyuyor. Fransa; İtalya ve İspanya'nın, Almanya İsviçre'nin maskelerine el koydu. Amerika Birleşik Devletleri ise Fransa ve Almanya'nın maskelerini Çin ve Tayland'daki havalimanlarında son anda satın aldı.

Kovid 19, kapitalizmin vahşiliğini bir kez daha gözler önüne serdi. Bu kez mazlum dünyaya değil, birbirlerinin mallarına göz diktiler. Maske ve eldiven gibi koruyucu ekipmanlara olan ihtiyaç nedeniyle ülkeler, daha önce eşi benzeri görülmemiş bir şekilde birbirlerinin siparişlerine el koymaya başladı.

İlk olay Mart başında yaşandı. Çekya, İtalya'nın sipariş ettiği 110 bin maskeye el koydu. 3 Mart’ta da bu kez Fransa, Çin’den sipariş edilen İtalya ve İspanya’ya gidecek olan maskelere el koydu.

8 Mart’ta da Almanya İsviçre’ye gidecek 240 bin maskenin ihracatına izin vermeyerek el koydu.

Şimdi aynı durum Almanya ve Fransa’nın başına geldi. Fransa’ya gidecek maskeler Amerika Birleşik Devletlerine gönderildi. Çünkü ABD, Çin hava limanında nakit para vererek malları satın aldı. Bunun üzerine mallar Fransa yerine Amerika Birleşik Devletleri’ne indi.

Amerika Birleşik Devletleri Almanya’nın da 200 bin koruyucu maskesine koydu. Tayland'ın başkenti Bangkok'ta Almanya’ya gideceği zaman ABD devreye girdi ve "FFP-2" maskelerinin tamamını aldı.  Bunun üzerine Almanya, ABD’yi “modern korsanlıkla suçladı.

Maske savaşı ABD’de de yaşanıyor. Eyaletlerle federal hükümet birbirlerine “vahşi batı” eylemleri uyguluyor.  New York Limanı’na gelen 3 milyon adet maske Federal Hükümet tarafından el kon

https://www.ulusal.com.tr/gundem/kapitalizmin-maske-savaslari-h257091.html

 

Kovid-19 ülkeler arası maske savaşı başlattı


 

Kıtaları aşan bu savaşın ilk örneği mart başında Çekya ve İtalya arasında yaşandı. Çekya, İtalya'nın sipariş ettiği 110 bin maskeye el koydu. Sorun ancak diplomatik girişimlerin ardından çözülebildi.

İtalya, diğer bir sorunu da Fransa ile yaşadı. Fransız basınına göre, İsveç sağlık şirketi Mölnlycke'nin Çin'den satın aldığı maskelere 3 Mart'ta Fransa'da el konuldu. Virüsten en çok etkilenen İtalya ve İspanya'ya gidecek olan maskelerin serbest bırakılması için İsveç hükümeti devreye girdi. 

Fransa ancak maskelerin yarısını İtalya ve İspanya'ya gönderdi

Yaklaşık 2 hafta süren diplomatik çabanın ardından ancak maskelerin yarısı İtalya ve İspanya'ya gönderilebildi. Şirket, bundan sonraki siparişleri Belçika üzerinden İtalya ve İspanya'ya göndereceklerini duyurdu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, maske meselesinin "bağımsızlık" ve "egemenlik" sorunu olduğunu belirterek üretim sayısının artırılmasını istedi.

Almanya da 8 Mart'ta İsviçre'ye gidecek 240 bin maskenin ihracatına izin vermeyerek ürünlere el koydu. İsviçre, sorunun çözülmesi için diplomatik girişim başlattı.

Fransa'nın maskeleri, nakit ödeme yapan ABD'ye gönderildi

Başka ülkelerin maskelerine el koyan Fransa ve Almanya'nın da başına aynı şey geldi. Fransa'da Paca Bölgesi Başkanı Renaud Muselier, 2 Nisan'da yaptığı açıklamada, Çin'den sipariş ettikleri maske ve diğer koruyucu ürünlerin ABD'ye gönderildiğini duyurdu.

Ödemesi yapılmasına rağmen ürünlerin kendilerine gönderilmediğini söyleyen Muselier, "Çin'deki havalimanında Fransızların sipariş ettiği maskeler, Amerikalılar tarafından nakit parayla satın alındı ve Fransa'ya gelmesi gereken uçak ABD'ye gitti." dedi.

Almanya, ABD'yi "modern korsanlıkla" suçladı

Almanya da salgınla mücadelede kullanmak üzere satın aldığı 200 bin koruyucu maskeye ABD'nin el koyduğunu duyurdu.

Berlin İçişleri Senatörü Andreas Geisel, 3 Nisan'da yaptığı açıklamada, eyalet yönetiminin satın aldığı, koronavirüs ve enfeksiyona karşı koruma sağlayabilen "FFP-2" maskelere Tayland'ın başkenti Bangkok'ta ABD'nin el koyduğunu söyledi.

Geisel, ABD'yi sert dille eleştirerek ''ABD'nin yaptığı modern korsanlık eylemidir.'' dedi.

"Vahşi Batı yöntemleri uygulanmamalı"

Federal hükümetten ABD'yi uluslararası kurallara uymaya çağırmasını isteyen Geisel, ''Transatlantik ortaklara böyle davranamazsınız. Küresel kriz zamanlarında bile 'Vahşi Batı' yöntemleri uygulanmamalıdır.'' diye konuştu.

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn da maske savaşı yaşandığını belirterek "Çin'deki bu maskeler yüzünden dünyada savaşan insanların hikayelerini duyuyorsunuz. Bu iyi bir gelişme değil ama güçlü talebi yansıtıyor." dedi.

ABD'de eyaletler ve federal hükümet arasında yarış var

Maske savaşı ABD'de eyaletler ve federal hükümet arasında yaşanmaya başladı. ABD basınına göre, Massachusetts eyaletinin satın aldığı 3 milyon maskeye, New York limanında adı açıklanmayan bir federal hükümet kurumu tarafından el konuldu.

Washington Post, 31 Mart'taki haberinde, Cumhuriyetçi Partinin kontrolündeki bazı eyaletlere talep ettiklerinden daha fazla destek verildiğini iddia etti.

Trump, maske üreticisi şirketi tehdit etti

ABD Başkanı Donald Trump, koruyucu maske üreticisi 3M'yi maske ihracatını kesmesi için tehdit etti. 3 Nisan'da yaptığı açıklamada, ihracatın devam etmesinin şirket için "ciddi sonuçları olabileceğini" kaydeden Trump, "3M'nin ürettiği maskeleri ne yaptığını gördükten sonra, Savunma Üretim Yasası'nı devreye soktuk. Hükümetimiz için maskelere ne olduğunu görmek bizim için sürpriz oldu. Bunun bedeli büyük olacak." ifadesini kullandı.

Firma, uyarıda bulundu

3M'den yapılan açıklamada ise Trump yönetiminin üretilen maskelerin Kanada ve Latin Amerika pazarlarına ihracatının da durdurulmasını talep ettiğine dikkat çekilerek "ABD'de üretilen koruyucu maskelerin ihracatının kesilmesi, diğer ülkelerin de aynı şekilde karşılık vermesine yol açabilir. Durum bu noktaya gelirse de ABD piyasasındaki maske miktarı azalmış olur." uyarısında bulunuldu.

Dünya genelinde salgın kaynaklı can kaybı sayısı 70 bine yaklaşırken, vaka sayısı 1 milyon 250 bini aşmış durumda.

http://www.postgazetesi.ch/kovid-19-ulkeler-arasi-maske-savasi-baslatti-14138h.htm


ABD'li hemşire gözyaşları içinde anlattı: "Bu işin sonu iyiye gitmiyor

 
ABD'li hemşire gözyaşları içinde anlattı: Bu işin sonu iyiye gitmiyor
https://www.medimagazin.com.tr/genel/tr-abdli-hemsire-gozyaslari-icinde-anlatti-bu-isin-sonu-iyiye-gitmiyor-1-11-87673.html
 
BD’de kendi maskesini kullanmasına bile izin verilmeyen hemşire gözyaşlarına boğuldu
ABD'nin Chicago kentinde bir hemşire, hastane kendilerine maske temin etmediği için çalışırken kendi N95 maskesini kullanmak istedi ancak sorumlu müdür hemşirenin maskesini kullanmasına izin vermedi. Genç kadın, işinden istifa etti ve duygularını paylaştığı videosunda “Amerika bu salgına hazır değil ve hemşireler korunmuyor.” ifadelerini kullandı.
  •  
    2
  •  
    2

ABD, Türkiye'den maske ve sabun istedi

Virüs salgınının merkezi haline gelen ABD, Türkiye Büyükelçiliği aracılığıyla Ankara'ya gönderdiği listede sabun, maske ve ceset torbası gibi ürünler talep etti. 
https://www.ntv.com.tr/turkiye/abd-turkiyeden-maske-ve-sabun-istedi,OToFA7crXUKMqBLq66u9_g



CÜMHÜRİYET GAZETESİNE GÖRE
Kaynak:    https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/butcede-yedi-aylik-acik-1391-milyar-liraya-ulasti-1758993

2020 YILI TÜRKİYENİN  İLK 7 AYLIK BÜTÇE AÇIĞI

 

Bütçede yedi aylık açık 139,1 milyar

liraya ulaştı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, temmuz ayı merkezi yönetim bütçe dengesi sonuçlarına göre, bütçe dengesi temmuzda 29,7 milyar lira açık verdi. Böylece 7 aylık bütçe açığı 139,1 milyar liraya ulaştı.

DEĞERLENDİRMEMİZ:
Yukarıdaki rakam doğru rakam, resmi rakamdır.  Çünkü baktığım başka yerlerde de aynıdır.

Türkiye virüs nedeniyle olağunustu bir dönem yaşadı. Hesapbu ta olmayan bu harcamalar nedeniyle 7 ayda  138,9 ( %14)  bütçe açığı yakalandı. Fakat milyar liralık açık zaten 2020 yılı bütçesinin hazırlandığı 2019 yılında  ön görülmüştü. Nitekim yukarıdaki tabloda görülmektedir. Yani bu açık bütçe sınırları içinde var idi ve ilk 7 ayda bu öngörülen açık tüketildi. Ancak kalan son  5 aydaki açık,  hakiki bütçe açığı fazladan gelen bütçe açığı kabul edilmelidir.
 



 
 

 

https://www.ntv.com.tr/ekonomi/dogalgaz-faturamiz-13-milyar-dolar,bUF4GzOpSkqvidHkYJf-Tw

https://www.dailymotion.com/video/x84fl3a BURASI

https://www.dailymotion.com/video/x84fl3a