Rize Tip Fakültesindeki infeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı prof. Hanımefendi Çay TV'deki programda alkolle vey diğer denfektanlarla dışardan eve gelince ellerimizi alkol veya diğer dezenfektanlarla ellerimizi temizlememizi ifade etmişti. Hatırladığım kadarıyla bu çerçevede bir açıklama yaptığını kendisinden dinledim.
Aynı fikirde olan başka uzmanlar da vardır. Traş olduktan alkolik kolonya ile traş olduğu yüzünü kolanya ile dezenfekte ediyor. Ben bunu yapana sorduğumda: "Mikroplar ölsün" dedi. kolanya firması Hacı efendiye alkolik kolonya satabilmek için kutusunun üzerine " y.m. alko 70 C" yazıyor. Denetleyici görünce alkolik madde olduğunu gördüğü için işlem yapmıyor. Hacı efendi de alkol içerdiğini anlamadan alıp kullanıyor. Güzel güzel koku için alkolik olmayan gül suyu var amma onu da almıyor. Diğer taraftan bazı bilim adamları bira içmekte sakınca görmüyor. BÜTÜN BUNLAR C2H5 OH' GENÇLİĞE VE HALKA ALIŞTIRMAYA, SEVDİRMEYE YARAMAKTADIR. Ancak alkol gerçekten mikrop öldürüyor mu?
Doğaldır ki, bu benim saham olmadığı için konuşmam veya yazmamın ihtisasa (sahasında uzman olana) saygısızlık ve hürmetsizlik olacağını önce ben söylüyorum ve bunun altını çiziyorum. Evet. benim saham değil amma sahası olanların sahasıdır: Ben sadece aktarıcıyım. Kitabın ilk sayfasındaki akademisyenleri saydım. Editör Prof Dr Kayaalp dışında Sayı 12. Kitabın son baskısının ilk sayfasında yer alan bilim adamı sayısı saydım 36' ya yükselmiştir. Ben o sayfayı aşagıda kopyala yapıştır yaptım:
ŞİMDİ KİTABIN GÖRÜNÜŞÜ:
NE YAZIYOR BU KİTAPTA
AÇIKLAMASI: Alkol,ispirto, alkollu kolonya deriye sürülnce mikrop öldrücü etkileri çok çabuk başlar. Deriye uygulandığında etil alkol sıvısı yaaklaşık 2 dakika içinde bakteri sayısını % 90'a yakın bir oranda azaltır. Orta derecede mikrop öldürücü etki gösterirler. Gerçekte bu alkollerin antibiyotik etkileri oldukça güçlüdür. Fakat deriye sürüldükleri buharlaşama sonucu etkileri tam olarak gelişemez. Mantarlar, bakteriler ve bazi virüsler hariç, diğer mikroorganizmalar (1 milimden 1000 defa daha küçük mikroplar) a etkileri önemsiz derecededir. Bakteri siporlarını etkilemezler (öldürmezler)
Ülkemizde alkolü injektör (iğne), injektör iğnesi ve ameliyatta kullanılan (makas ve diğer araç/gereç gibi) malzemenin mikropsuzlaştırılması için kullananlar vardır. Spektrumunun (etki elenının/kapsamının yetersizliği nedeniyle mikrosuzlandırma yapamaz.
Benim küçüklüğümde hemşireye iğne (injeksiyon) yaptırmadan önce iğneye ispirto çekip boşalttıktan sonra ilacı çekip kalçadan veya damardan vururlardı. Veya doktor ameliyattan önce kullanacağı araç ve gereci ispirto (% 90 alkolle) temizlerlerdi. Bu kitabı hazırlayan bilim adamları yanlış bularak doğru bulmuyorlar. Bazı hemşireler iğne araç ve gerecini suda kaynattıktan sonra iğne yapılırdı. Hemşire kaaynatarak iğne yapmanın daha sağlıklı olduğunu bilirlerdi. Ancak zaman darlığı nedeniyle daha çok kişiye iğne yapabilmek için ispitrto kullanırlardı. Günümüzde bir defalık olarak kullanılan plastik injektörler zaten işi çözüyor.
Buradan anlaşılan alkol hiç de iyi bir mikroptan temizleyici değildir. Traşdan sonra bazıları ispirto veya alkolik kolonyalarla yüzünü temizlemenin hiç bir etkisi olmaz. Çünkü alkol uçucu bir maddedir. 2 dakika beklemesi lazım. hele yazın 15-20 saniyede uçup gider.
İŞTE BUUU!BİLİM BÖYLE DİYOR
Yok efendim. Alkol mikrop öldürürmüş. İki dakika kalırsa sadece bakterileri ve aside dylı bakterilei %90 oranında öldürür. amma havadan hafif olduğu ve 15-20 saniyede buharlaştığından tek bir tane mikrop öldürmez. 36 tane bilim adamı söylüyor. Öldürür diyenler kendini kandırır. Hacı efendi de anlamını bilmeden aldığı, üzerinde Y.M. alkol (= yüksek miktarda alkol) yazan kolonyayı eline yüzüne vurur. Boşuna. Temiz su vursun daha iyi.
Antiseptik derideki mikroplara karşı kullanılan mikrop öldürücü ilaçlardır. Dezenfektanlar ise ameliyat malzemesindeki mikropları öldürmek için kullanılan ilaçlardır.
Tıbbı Farmakoloji C:1 Sh: 308
Şuş: virüslerin alt gurupları. Yani alkol virüslerin bazı alt guruplarında etkisizdir.