MURAT KOÇ - ÇAYELİ / RİZE
E DEVLETTEN OY KULLANMANIN GETİRECEĞİ KOLAYLIKLAR

   Neden Elektronik Oylama?

           İlk olarak 2003 yılında Estonya seçimleri elektronik sistemle uygulamıştı.  Türkiye E devlet üzerinden  bir çok işlemi yapabilmektedir. Bugünkü sistemde bir çok kimse oyunu  kullanamamaktadır. Kullanan da sıkıntı ve zorluk yaşamaktadır. Bundan  1 yıl önce Akparti Genel Merkezine giderek Türkiye'nin de devletten oy kullanımına geçmesini istedim. Onlar da yetkinin  Yüksek Seçim Kurulunda olduğu için, orayla görüşmemi  söylediler. Ben de Aşağıdaki dilekçeyi gönderdim.

              HER GÜN NÜFUS SAYIMI YAPILIYOR Eskiden Kars'ta bir nufus sayımı yapmıştım. Şikayet üzerin mahallenin bir sokağının sayımını tekrarlattılar. Aynı şekilde e devletten seçim yapılırsa sandıkları tekrar saymak, seçimi yenilemek ve seçimlere  itirazlar tarihe karışacak. Eski nufus sayımlarında olduğu gibi.

             Ülkemizde sanıyorum yazımsız ilk nufus sayımı 2000 yıllarında başladı ve her gün haberimiz olmadan günlük sayım yapılıyor.  Alo 199'dan yazımsız ilk nufus sayımına ne zaman geçildiğini sorduysam, bunun bilgisini veremediler. Bugüne kadar hiç bir televizyonda bu konuda bir yayın göremedim.Türkiye internetten oy kullanamaya geçtiğinde, bu işi neden daha önce yapmadığımızı sorgulayacağız.

https://muratkoc53.com/kcfinder/upload/files/YUKSEK-SECIM-KURULU-BASKANLIGINA.pdf

 

https://muratkoc53.com/kcfinder/upload/files/YSK-CEVAP-2024-SECIM.pdf

 

15 ŞUBAT 2023  TARIHİNDE YÜKSEK SEÇİM KURULUNA  YAZI VERDİM.  İNCELEDİLER. BİR GÜN SONRA (16 ŞUBAT 2023 TARIHİNDE CEVAPLADILAR.

BUGÜNKÜ SİSTEM AŞAĞIDAKİ HURDA BİR ARABAYA:

Direksyonunda boşlu var. sağa çeviriyosun sola gidiyor. Kamyon kadar  benzin yakıyor. Gürültüsünden içinde duramıyorsun.  Durduğunda kendiliğinden harekete geçmiyor. ' yolcu arabadan inecek ve arkasından iteleyecek. Bugünkü seçim sistemi de böyledir. Tamir götürmüyor. Tek çözümü var: Bu arabayı yok edip yeni bir araba almaktır.

          

OY KULLANILIP  VATANDAŞLIK GÖREVİ YAPILAMIYOR

Bir çok kimse seçmen formalitelerini yerine getiremiyor. Çünkü 3 ay sonrasında ben Rize'de mi, İstanbul'da mı olacağımı nereden bileceğim? Bilsen bile, illa ki bir formalite eksikliği meydana geldiğinden oy kullanma imkanından yoksun kalınıyor. Bu nedenlerle bir araştırmacı olarak, 31 mart 2024 Belediye seçimlerinde oy kullanamayacağım. Netice olarak:

BAŞIMA GELEN OLAY:

Ben Rizeli'iyim. Kışı Kocaeli'nde geçiriyorum. Oyumu da Ankara'da kullanmak Ankara Yeni Mahalle Nufüs Müdürlüğüne giderek kaydımı yaptırdım. Kız kerdeşimin  tapulu evi vardır. Nufus Müdürlüğü önce fatura istedi. Ben size tapu getirdim. Siz fatura istiyorsunuz. neyse vaz geçtiler.

E devletten kontrol ettiğimde, seçim kaydım çıkmadı. Bir sürü dilekçeler yazdığım halde seçmen kaydımı yapmadılar. Çocuklarımın evi olacakmış. Zamanında deslerdi, BEYTEPE  MAHALLESİNDE TÜBİTAKTA çalışan oğlumun tapulu evi vardı. Nufüs kaydımı orada yapardım. Kocaeli'nden gelip gittiğim halde 31 mart seçimlerinde BEN OY KULLANAMADIM. 

Bana göre hukümet ekonomide ne kadar başarılı ise; kolay olan hukukta tam başarısızdır. 9  yargı paketi çıktı amma tas da aynı, hamam da aynı. Afrika'dan biraz  ilerdeyiz.

İŞTE TÜRKİYE'DE OY KULLANMAK BU KADAR ZORDUR.

Seçim zamanlarında partiler araba parasını vererek Rize'den İstanbul ve bazı illere yolcu taşıyorlar. TÜRKTE AKIL YOK Kİ!

        VEKALETNAMEYLE OY KULLANDIRMA

Seçim kanunununa bir cümle eklemek lazım. Bu kadar basit.

Nufus Kaydımı Ankara'ya taşımak için uğraştım. Şimdi de Rize'ye  (önceki adresime) yeniden taşımak için çalışacağım.  Çünkü e devletten olmuyor. İl Nufüs Müdürlüğüne gittim. Önceki adresim sistemde yok olduğundan kardeşim gelecek. Beni tanıyıp oturduğum evde oturduğuma tanık olacak. Ancak öyle.

HUKUKTA YONTMA TAŞ DEVRİNDEN CİLALI TAŞ DEVRİNE MALESEF GEÇEMEDİK

 Sadece ben değil  12 eylül 2010 tarıhinde yapılan ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ REFERANDUMUNDA

KEMAL KILIÇTAROĞLU OYUNU KULLANAMAMAMIŞTI

https://www.ntv.com.tr/turkiye/kilicdaroglu-oy-kullanamadi,LPUnhUxbWE-8dqNWOa3E-w   12.09.2010 - 17:23  Haberler

ELEKTRONİK OYLAMAYAKARŞI ÇIKANLAR NE DİYOR: Genellikle halkımız olumlu bakıyor. Bazı Aydınlarımız, PKK ve benzer kuruluşlar hacker (heykir) le şifreyi çalıp veya şifreyi ele geçirrek  oyları kendi istedikleri gibi kullanırlar, diyorlar.

Ben ilk çıktığından beri telefon (internet) bankacılığını kullandım. Benim, hesap açtıktan  sonra  bankanın gişeleriyle pek işim olmaz. Çünkü  bankanın içindeki gişe personelleriyle işim olmaz.  Dışardan para yatırırım veya para çekmenin dışındaki tüm işlerin akşam evimden yapılmaktadır. 25 yıldan beri belki 100.000 işlem yaptım. Hiç bir kere hesaplarıma gireni görmedim.

Benim yakınlarımdan bir tanesinin hesaplarına girilmiş idi. Mahkemeye  aksettirildi.  Mahkeme kadıköy'deki banka şubesi bankamatikten para çekerken dolandırıcılara şifreyi çaldırttığı ortaya çıkmıştı. Ama ben buna benzer olayla hiç karşılaşmadım. Yani şfrem hiç çalınmadı.

Bir de "e devleti kullanamayı bilmeyenler ne yapacak?  Bunlar vekaletnameyle oyunu kullanabilmeli. Veya aynı partiden güvendiği bir kimseden yardım alır. PTT' den yeni bir şifre alarak dünkü şifresini iptal etmiş olur.

OY NASIL KULLANILACAK

RESMİ İŞLERİ E DEVLETTEN YAPMAK

Yakın gelecekte bürün resmi işlemler e devlet üzerinden yaplacak. Dolayısıyla her kes e devleti öğrenmek zorundadır. E devleti kullanamayanlardan dolayı  ben niçin cezamı çekeyim? ille de e devleti öğrenmemede diretenler, mensubu olduğu bir partiliye vekaletname vererek oyunu kullanabilir.

         "ANAHTARI BENDEDUR. ANAHTARI BENDEDUR"

          Temel vapurdan denize bakarken elindeki çantayı denize düşürür. Hiç üzelmez.

         "-Anahtarı bendedir, aanahtarı bendedur"

diye horon etmeye başlar. Bunu gören etrafındakiler:

          "-Elindeki çantanı denize düşürdün. Üzüleceğine sevindin. horon etmeni anlayamadık"                                                                       - Denize düşürdüm amma, onu kimse aldığında açamaz. Çünkü Anahtarı bendedur. Anahtarı bendedur"

            ANAHATARINA (ŞİFRENE) SAHİP OLACAKSIN ARKADAŞ. ŞİFRENİ KORUYAMAZ ÇALDIRIRSAN SENİN OĞLUN BİLE HESAPLARINA GİRER. ABAHAT SENDE OLUR. BU KADAR BASİT

6 adımda oy kullanma rehberi - Sputnik Türkiye, 1920, 27.01.2024

 e devletime girince,  yukarıdaki partlerden hangisini tıklarsam iş bitecek. Bir defa kullanınca bir daha değiştirilmeyecektir. Dünyanın nersinde olursan 3-5 dakikada her şey bitecek. İnternet kullanmasını bilmeyen kişiler, mahallesindeki  partı temsilcisinden yardım alabilmeli.

 

MÜJDE. MÜJDE... 

ÜLKEME HAYIRLI OLSUN

Şİmdi de Yüksek Seçim Kurulunun açıklamasını koyalım:

YouTube·Habertürk TV·16 Haz 2023

Bizim baş vurumuzdan tam 4 ay sonra Yüksek Seçim Kurulu düğmeye bastı. Barvurumuza yazılan cevaptan  YSK'nın bir reform yapma niyetinde olduğu zaten belli idi. Onlar yargıtay ve danıştaydan gelen  yüksek hakim. Hurda bir arabayla daha çok gidilemeyeği açıktır.

Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=VOcfr2v_Cxk

 

BU REFORMA BİLİM İNSANLARI  KATKI YAPMAYA HAZIR

Projenin tamamlanması ve eksiklerin giderilmesinin ardından sistemin, milletvekili, cumhurbaşkanlığı ve mahalli idareleri seçimlerine de entegre edilmesi hedefleniyor.

"YSK Başkanı'na çalışma yapabileceğimizi aktardım"

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, AA muhabirine, 28 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ardından YSK Başkanı Ahmet Yener'in, seçimlerin elektronik ortamlarda yapılabilmesi için çağrıda bulunduğunu, bunun üzerine kendisinin Yener ile görüşme yaptığını söyledi.

YSK Başkanı Yener'e, üniversite olarak bir çalışma başlatabileceklerini aktardığını belirten Ünüvar, ardından oluşturulan çalışma grubu tarafından hazırlıkların başladığını, sürecin yürütücüsünün YSK olduğunu anlattı.

Necdet Ünüvar, "Biz kendimizi, onlara gereken bilimsel ve teknik destek veren kurum niteliğinde görüyoruz. Ön çalışma başlatıldı. seçimlerin güvenilirliği, yazılım ve hukuk konuları çok önemli, bu 3 alanda görüşmeler devam ediyor." dedi. (https://www.aa.com.tr/tr/gundem/turkiyede-elektronik-secim-icin-ilk-adim-/3134627)

 

YURT DIŞINDAKİ ELEKTRONİK OYLAMA ÖRNEKLERİ İNCELENİYOR 

 (Kaynak https://www.trthaber.com/haber/gundem/turkiyede-elektronik-secim-icin-ilk-adim-atildi-836415.html)

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener'in, Türkiye'de de elektronik oylamaya yönelik çalışma yapılabileceği yönündeki açıklamalarının ardından Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler, Hukuk ve Mühendislik Fakülteleri ile YSK'den uzmanlardan oluşan çalışma grubu oluşturuldu.

Grup şu anda, yurt dışındaki elektronik oylama örneklerini inceleyerek, bilgisayar ve yazılım altyapısına ilişkin hazırlıkları yapıyor.

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin ardından ağırlık verilecek çalışma sonucu oluşturulacak sistemin, ilk olarak meslek örgütleri, kooperatifler, üniversitelerdeki öğrenci temsilcisi seçimlerinde kullanılması planlanıyor.

Projenin tamamlanması ve eksiklerin giderilmesinin ardından sistemin, milletvekili, cumhurbaşkanlığı ve mahalli idareleri seçimlerine de entegre edilmesi hedefleniyor.

Türkiye'de elektronik seçim için ilk adım atıldı

 

"YSK Başkanı'na çalışma yapabileceğimizi aktardım"

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, 28 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ardından YSK Başkanı Ahmet Yener'in, seçimlerin elektronik ortamlarda yapılabilmesi için çağrıda bulunduğunu, bunun üzerine kendisinin Yener ile görüşme yaptığını söyledi.

YSK Başkanı Yener'e, üniversite olarak bir çalışma başlatabileceklerini aktardığını belirten Ünüvar, ardından oluşturulan çalışma grubu tarafından hazırlıkların başladığını, sürecin yürütücüsünün YSK olduğunu anlattı.

Necdet Ünüvar, "Biz kendimizi, onlara gereken bilimsel ve teknik destek veren kurum niteliğinde görüyoruz. Ön çalışma başlatıldı. seçimlerin güvenilirliği, yazılım ve hukuk konuları çok önemli, bu 3 alanda görüşmeler devam ediyor" dedi.

Seçim sistemleri, seçim matematiği üzerinde çalışılıyor

(https://www.aa.com.tr/tr/gundem/turkiyede-elektronik-secim-icin-ilk-adim-/3134627)

 

ELEKTRONİK OYLAMA KONUSUNDA  İNTERNETTE BİR ÇOK BİLİMSEL MAKALELER, ÇÖZÜMLER BULUNMAKTADIR.

https://www.google.com/search?q=elektronik+oylama+%C3%A7al%C4%B1%C5%9Fmalar%C4%B1&oq=ELEKTRON%C4%B0K+OYLAMA&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUqBggAEEUYOzIGCAAQRRg7MgYIARBFGDkyBggCEEUYQDIGCAMQRRg9MgYIBBBFGD0yBggFEEUYPNIBCjExMzE3ajBqMTWoAgCwAgA&sourceid=chrome&ie=UTF-8#ip=1